Na vijfentwintig jaar het roer uit handen

Vannimwegen verdient een energieke, initiatiefrijke misschien soms wat baldadige directie. Het team van adviseurs dat gedurende de jaren Vannimwegen vormde, vraagt meer inspiratie dan sturing. Dat paste mij de afgelopen jaren goed.

24 juni 2024

Als mens groeit mijn betrokkenheid bij de wereld waarin ik werk eerder dan dat ze afneemt. Ik vind dat woningcorporaties de ruimte moeten krijgen, en vooral ook nemen, die nodig is. Daar maak ik me graag hard voor. Als directeur besteed je echter ook tijd aan operationele zaken. Bezetting, inkoop, administratie, acquisitie, promotie, tariefstelling en verkoop, belastingen, personeelszaken. Het zijn vooral die activiteiten waarop ik de afgelopen jaren slijtage merkte. Het vertrek van collega’s raakt me meer dan vroeger, ik laat interne onzorgvuldigheden sneller lopen.

v.l.n.r. Robert de Heer, Erik-Jan Hopstaken, Warren van Hoof

Ik begrijp het best als een bestuurder onze tarieven hoog vindt. Telkens opnieuw uitleggen waarom dat zo is, dat niemand rijk wordt van adviseur zijn, lukt me echter steeds minder goed. Er komt sneller een vermoeid: ‘Wat denk je als je zelf je salarissen met 10% verhoogt, dat wij dan in crisisbeloningen kunnen blijven hangen?’… Dat is niet in het belang van het bureau. Het bureau vraagt een directeur met begrip en diplomatie.

Geen mening?
Vol overtuiging hanteren we in- en extern de regel: ‘Het bureau heeft geen mening, alle adviseurs van het bureau wel.’ Voor de directeur van het bureau is dat toch lastiger. Toen ik me hard maakte voor #stopdeverhuurderheffing, of voor de kwetsbare positie van bestuurders in contact met hun rvc, leidde dat binnen en buiten het bureau tot discussie. Dat is prima, daarom zwengel ik ook aan. Als de directeur van Vannimwegen een mening heeft, kost het de rest van het bureau echter ook omzet. ’Jij pist op de sector waaraan je geld verdient, jullie krijgen geen opdrachten meer van me, was de eerlijke maar harde boodschap van een voormalig corporatiebestuurder na een kritisch LinkedIn bericht van mij.'

Vannimwegen is.....
Oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid, energie, optimisme en pragmatiek, dat past Vannimwegen. Een menselijke, begripvolle, maar ook eerlijke en directe benadering van bestuur en toezicht. Betrokkenheid bij woonconsumenten en woningzoekenden. Onbekommerd, onafhankelijk en vrij van (politieke) overtuigingen en paradigma’s het ideale nastreven. Dat is Vannimwegen.

Zelfstandig voortzetten
We bespraken met het adviseursteam mijn vertrek als directeur en eigenaar. Ook als je nog niet weg bent, komt dat vertrek immers altijd een keer in zicht. Uit de verschillende denkbare scenario’s bestond een grote voorkeur voor het scenario ‘zelfstandig voortzetten’. Niemand wil het ‘op eigen wijze adviseren’ kwijt. Een overname door of opgaan in een ander bureau, zet dat toch onder druk.

Directeur en eigenaar
Warren en Robert stonden op. Zij wilden de kar wel trekken. In gesprekken met het team bleek steun. Ik heb vervolgens aangemoedigd (en mogelijk gemaakt) dat zij ook het eigendom overnemen. Vannimwegen is niet ingericht op winstmaximalisatie voor de aandeelhouder(s). Adviseurs ontvangen het gros van de omzet die ze maken zelf. Je wordt er als eigenaar dus niet rijk van. De BV toont zich echter in de verschillende crises die we doormaakten wel waardevast. De BV-structuur houdt de organisatie vervolgens onafhankelijk, wendbaar, slank en beschermt bij tegenslagen. De directeur grootaandeelhouder van de BV heeft een groot handelingsmandaat. Hij hoeft uiteindelijk aan niemand anders dan zichzelf (en een eventuele andere DGA) verantwoording af te leggen. Doe je dat prudent, dan houd je waardering en steun van het adviseursteam.

We blijven het beste uit elkaar halen...
En zo geschiedde. Warren en Robert namen ieder 50% van de aandelen over en zijn ieder voor de helft DGA. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. Ruim 25 jaar geleden namen Jan Jaap Kolkman en ik het bedrijf zo over van oprichter Frank van Nimwegen. Ieder raadde ons die 50% af…we zouden elkaar compleet gevangen houden. Dat is precies wat gebeurde en het dwong ons als complete tegenpolen om het beste uit elkaar te halen. Waar veel bureaus verdwenen in de verschillende crises, bleef Vannimwegen overeind. Ook na het vertrek van Jan Jaap en andere toonaangevers. Naar mijn stellige overtuiging vooral vanwege de overtuiging dat het noodzakelijk is om het beste uit elkaar te blijven halen. Ik blijf vol overtuiging als adviseur aan Vannimwegen verbonden en ga mijn tanden zetten in thema’s die me binden en boeien. De woningnood en de overdaad aan toezicht zijn me een doorn in het oog. Het chronisch tekort aan personeel maakt revolutionaire veranderingen binnen het maatschappelijk middenveld nodig. Maar organisaties kunnen helemaal niet zo makkelijk veranderen. Hoe dan? Heerlijk om meer tijd te hebben om daarover te denken, praten, schrijven en adviseren. Met veel dank aan al die collega’s en klanten die Vannimwegen maakten tot wat het is.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl