Beloftevolle pragmatische eerste stappen en wilde plannen

We realiseren ons dat ontkokeren een reconstructie van het maatschappelijke middenveld vraagt. Dat doe je niet zomaar. Daarom zoeken we als adviseurs naar pragmatische eerste stappen.

11 december 2024

In een bijeenkomst met het thema 'ontkokeren' ontstonden een aantal ideeën:

  1. Wijkontwikkeling vanuit één wijkservicebedrijf
  2. Wijkgerichte coöperatie voor het aanpakken van uitdagingen op gebied van overlast en leefbaarheid (WOL-coöperatie)
  3. Integraal Caseteam voor langer zelfstandig thuiswonen

1. Wijkontwikkeling vanuit één wijkservicebedrijf
Maak alle betrokken organisaties mede-eigenaar van één wijkservicebedrijf. Maak die opdrachtgever van wijkontwikkeling in fysieke en sociaal-maatschappelijke zin. Laat die organisatie dus de transformatie en ontwikkeling van vastgoed oppakken. En lever vanuit die organisatie alle noodzakelijke maatschappelijke diensten op de schaal van het gebied. Organiseer het inbrengen en uitnemen van onroerend goed langs de lijn van aandeelhouderschap en de inzet van menskracht door inkoop bij bestaande maatschappelijke organisaties. Functionarissen als de wijkzuster bepalen welke expertise ‘hun’ bewoners in welke hoeveelheid nodig hebben. Ze ‘kopen’ die expertise naar believen bij bestaande leveranciers in. Alle medewerkers van het wijkservicebedrijf hebben ook een vorm van dividendrecht dat hen prikkelt om niet onbeperkt in te kopen. Zo krijgt de wijkorganisatie vorm op basis van de werkelijke vraag en vanuit het verlangen om zo efficiënt mogelijk te leveren wat echt nodig is.

De aandeelhoudersvergadering houdt toezicht op waarde- en omzetontwikkeling. Een ‘maatschappelijke raad’ bestaande uit een kleine groep maatschappelijke specialisten kijkt mee of het aanbod de vraag voldoende volgt. We realiseren ons dat het succes van het wijkservicebedrijf ook het uitkleden van bestaande maatschappelijke organisaties betekent. De groei van de servicebedrijven betekent immers de krimp van de maatschappelijke organisaties. Het biedt echter ook een kans op een rustige transformatie van het middenveld.

Wie durft het experiment aan? We zoeken organisaties die onze inzichten herkennen en willen experimenteren. Wie zet met ons een wijkbedrijf op? Neem contact op met Erik-Jan Hopstaken


2. Wijkgerichte coöperatie voor het aanpakken van uitdagingen op gebied van overlast en leefbaarheid (WOL-coöperatie)
De WOL lijkt enigszins op hierboven beschreven wijkservicebedrijf. Anders dan bij het wijkservicebedrijf is de WOL niet gericht op vastgoedontwikkeling en wordt de WOL gevormd door bewoners en andere direct betrokkenen in de wijk zoals buurtregisseurs van welzijn, corporatie en gemeente. Zij zijn de vaste gezichten in de wijk en kunnen direct acties ondernemen.

De WOL moet mandaat en middelen krijgen om wijkgerichte interventies te plegen. Daarmee verwachten wij dat veel problemen worden voorkomen. En dat mensen elkaar veel sneller vinden en een grotere betrokkenheid ontstaat. Dit is niet vrijblijvend. De WOL-coöperatie gaat wel een resultaatverplichting aan. Naast initiator van interventies en leefbaarheidsinitiatieven kan de WOL-coöperatie ook als loket dienen voor de bewoners en gebruikers van een wijk, waarmee de toegankelijkheid van alle partijen (zorg/gemeente/corporatie) in de wijk geborgd wordt.

Vannimwegen deed veel ervaring op met het opzetten van coöperatieve samenwerkingsvormen. We zien daarom de belofte van deze aanpak waarbij ook de bewoner zelf een stevige plek krijgt.

Ook een coöperatie opzetten? Neem contact op met Warren van Hoof


3. Integraal Caseteam voor langer zelfstandig thuiswonen
Het idee achter een integraal caseteam voor langer zelfstandig thuiswonen komt voort uit de constatering dat steeds meer mensen langer zelfstandig moeten of willen thuiswonen. En dat daarmee de gemeente (vanuit de Wmo en als inkoper Wlz), zorginstellingen en ook de woningcorporatie partners van elkaar zijn. Hun dienstverlening komt samen bij die ene bewoner. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat die dienstverlening doelmatiger en doeltreffender wordt? Dat deze beter aansluit bij de wens van de bewoner en tegelijkertijd de maatschappij als geheel minder geld en middelen kost? Een prangend vraagstuk gezien de toenemende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt.

Waarom vormen deze organisaties samen niet een integraal caseteam? Een samenwerking tussen de gemeente, een woningcorporatie en een zorgaanbieder. Zodat ze samen en afgestemd de zorgvragen van bewoners op kunnen pakken.

Vannimwegen kan helpen bij het opzetten van een pilotproject, bij het maken van een maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA) of bij het opzetten van een businesscase.
Neem contact op met Erwin Beltman

Heidi Buijtels

Meer weten?

Heidi vertelt je er graag meer over

06 14 64 63 51

h.buijtels@vannimwegen.nl