Relatie met huurders en burgers moet echt anders

Trots presenteren we onze nieuwe publicatie: 'Doe zelf eens mee. Een belofte voor echte betrokkenheid'. Het boek bundelt de meer dan 100 jaar ervaring die onze senior adviseurs opdeden met het thema participatie tot bruikbare lessen en inzichten.

25 juni 2021

We delen en onderbouwen de oorzaken waarom burgers en huurders niet vanzelfsprekend te porren zijn om mee te denken met professionals. We laten zien waarom we een hard hoofd hebben in de ingenieursaanpak van de verduurzaming. En belangrijker nog, we laten zien wat wel werkt. Meer lezen? Lees verder of koop direct ‘Doe zelf eens mee’, via info@vannimwegen.nl

De ambitie om Nederland verregaand te verduurzamen, geeft een impuls aan het verbouwen van wijk en stad. Plannen om in rap tempo woningen te verduurzamen en een warmtetransitie vorm te geven, rollen van tekentafels. Zo’n uitdaging is natuurlijk ook smullen voor projectleiders. Een plan om je tanden in te zetten! Het onderwerp leent zich ook voor een ‘ingenieursaanpak’. Het is natuurlijk véél efficiënter om hele woonblokken tegelijk aan te pakken, dan om het voordeur voor voordeur te doen. Het aanleggen van een warmtenet is zo mogelijk nog afhankelijker van centrale planning. Je gooit niet de hele stad open voor één huishouden.

Betrek de bewoner vanaf het begin
Helaas zien we in ons werk hardnekkige beginnersfouten in het betrekken van bewoners. Menig projectleider maakt eerst een plan om vervolgens enthousiast de bewoner om een mening te vragen over zijn of haar plan. De bewoner deelt het enthousiasme, niet vanzelf en presenteert bijna zeker een reeks bezwaren. Betrek nu toch de bewoner vanaf het begin! Zoek de bewoner op, deel je zorgen en inzichten en vraag naar de zijne of hare. Maak dan pas plannen. Hoe? Lees het boek voor legio voorbeelden.

Wantrouwen tegenover professionals
We maken ook kennis met een verhardend wantrouwen tegenover professionals en bestuurders van ‘gewone mensen’. Het uitte zich in het groot met de gele hesjes beweging in Frankrijk, op kleinere schaal in de opkomst van ‘lokaal belang partijen’. “We hebben weinig van jullie te verwachten, dus we doen het zelf” lijkt de onderstroom. Groepen mensen kiezen ervoor zelf het heft in handen te nemen. Ze starten een broodfonds, energie-, zorg- of wooncoöperatie.

Doe zelf eens mee
En wij snappen het ook wel. Als je jarenlang op wachtlijsten staat en geen hulp of woning krijgt. Als je jaren leeft rond het bestaansminimum en niet weet hoe deze maand eten op tafel te krijgen. Als je gek wordt van de nieuwe mensen in de buurt en je niet de ervaring opdoet dat er wat aan gebeurt. Als je hulpbehoevend bent en als een berg opziet tegen zo’n verbouwing. Als je deze ervaring opdoet is de professional niet jouw bondgenoot. Heel veel mensen doen deze ervaring op. De titel van ons boek: ‘Doe zelf eens mee’, doet een appèl op profs zoals wijzelf. Hoe dat moet? Meedoen met de burger? Dat lees je in ‘Doe zelf eens mee, een belofte voor echte betrokkenheid’.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl