Meer weten?
Sandra vertelt je graag meer.
06 30 23 19 93
Als roeier hoor ik vaak het gezegde je moet roeien met de riemen die je hebt. Dat is nobel en mooi als het gaat om zo creatief en flexibel mogelijk omgaan met wat je wel hebt. Dat spreekt mij als optimist wel aan. Tegelijkertijd roept het ook het tegenovergestelde op. Alsof het is wat het is en we het daarmee maar moeten rooien. Dat is me veel te fatalistisch. Als het belangrijk is wat we beogen, als het er echt toe doet, dan moeten we helemaal niet roeien met de riemen die we hebben! Dan moeten we hulp vragen, anders denken, durven dromen en over sloten springen!
Bevlogenheid en voeten in de klei gaan wat mij betreft prima samen. Wat de vraag ook is, ik zoek eerst altijd naar de visie waarom en waartoe we iets willen. Dat geeft energie en verbinding en natuurlijk richting aan hoe we het vertalen naar de praktijk. Ik zoek naar de balans tussen idealisme en realisme. Vraagstukken, organisaties en mensen bekijk ik graag van alle kanten, ook de onverwachte. Ik ben een optimist en kijk vooral ook naar wat er wel kan en wat iemands talenten zijn. Juist daar schuilt vaak de weg naar een volgende stap of zelfs een oplossing. Ik vraag, spiegel, zoek de diepte en de luchtigheid. Altijd met als doel gezamenlijk iets voor elkaar te krijgen dat er maatschappelijk toe doet.
Waarom Vannimwegen?
In mijn 7e jaar als directeur-bestuurder van een woningcorporatie kreeg ik de ruimte voor een zomersabbatical. Dat zouden veel meer organisaties moeten durven toestaan, maar dat terzijde. Ik maakte zo tijd en ruimte voor een van mijn passies: schilderen en beeldhouwen. Eigenlijk wist ik daarvoor al dat het moment om een andere stap te zetten in mijn werkleven dichterbij kwam, omdat ik me niet weer 4 jaar wilde verbinden aan de rol van directeur-bestuurder. Het was tijd voor een nieuwe stap. Zonder er heel concreet bij stil te staan vormde zich tijdens de zomersabbatical een plaatje van mijn ideale nieuwe werk. Meer afwisseling en minder verantwoordelijkheid, meer speelsheid en minder voorspelbaarheid, minder vast maar wel verbonden aan een betrokken team met waardes die bij mij passen. En de ruimte om zelf te beslissen om zo nu en dan een periode te wijden aan schilderen of iets anders. Bij Vannimwegen heb ik het kleine team gevonden waarmee ik me nu al verbonden voel, ervaar ik meer vrijheid en kan ik in diverse opdrachten veel brengen en ook veel leren.
Waar ben je momenteel mee bezig
Ik kon direct aan de slag als waarnemend directeur-bestuurder bij 'De Huismeesters' in Groningen. Ik ben daar 3 dagen per week totdat ze een opvolger vinden voor de directeur-bestuurder die met pensioen is gegaan. Ik zit er nog maar kort en geniet met volle teugen. Naast het instappen in de rijdende trein is de vraag van de rvc om deze periode te benutten voor twee extra opdrachten. De eerste is het investeren in de samenwerking van het deels nieuwe managementteam. De tweede is het maken van een organisatiescan en reflectie om terug te geven aan de rvc, de organisatie en mijn opvolger. Mooi om deze interimperiode zo extra waarde te geven.
Daarnaast ben ik samen met Vannimwegen-collega Dieuwertje Roos in gesprek over een opdracht over Wonen en Zorg bij een gemeente. Lijkt me fantastisch om die samen te gaan doen en elkaar daarin te versterken.
Waar kunnen organisaties jou voor bellen?
In mijn loopbaan was ik directeur-bestuurder, projectleider innovatie en strategie, docent, supervisor, manager strategie en communicatie, creatief therapeut beeldend vormen bij justitie, GGZ en woningcorporaties. Daar waar het complex is, een creatieve invalshoek vraagt of de groepsdynamiek een zetje nodig heeft ben ik in mijn element. Je kunt mij daarom vragen je te helpen als er tijdelijk een bestuurder, directeur of manager nodig is, bij het ontwikkelen van een heldere visie over een strategisch vraagstuk en voor het ontwikkelen van een wijkaanpak. Maar ook bij gedoe tussen de huurdersvereniging en de bestuurder, coaching van een bestuurder of managementteam of de zelfevaluatie van een raad van commissarissen.
Sandra van Zaal