Meer weten?
Harry vertelt je er graag meer over
06 51 81 31 61
Veel corporaties investeren in meer personeel. Maar ook de nieuwe wijkbeheerders en woonconsulenten hebben binnen de kortste keren hun handen vol aan het afhandelen van klachten en meldingen. Ook zij zitten, net als hun collega’s, binnen de kortste keren gegijzeld in de waan van de dag. Een klacht gaat immers altijd voor. En de medewerker wordt primair aangestuurd op het afhandelen ervan. Maar of dat nou zo verstandig is?
Want met de dienstverlening van corporaties zit het over het algemeen wel goed. In de Aedes Benchmark scoorden zij de afgelopen jaren gemiddeld bijna een 8 voor hun dienstverlening. Maar de dienstverlening maakt maar een heel klein deel uit van de woonbeleving. De woning zelf, de buurt en de relatie met buren zijn daarop van veel grotere invloed. En juist deze aspecten staan sterk onder druk.
Volgens diezelfde Aedes Benchmark geeft één op de zes huurders de woonkwaliteit een onvoldoende. Een kwart van de huurders vindt de buurt onvoldoende schoon en netjes. Eveneens een kwart ervaart teveel overlast en maar liefst veertig procent ervaart achterstallig onderhoud.
Deze cijfers maken duidelijk dat corporaties hun focus teveel leggen op dienstverlening. Voor de bedoeling, het zorgen voor goede betaalbare woningen in een fijne buurt, is te weinig aandacht.
Het focussen op klachten heeft zeker vier ongewenste effecten:
Conclusie
Kortom, de sterke focus op dienstverlening past niet meer bij de realiteit van nu. Deze tijd vraagt een heel andere benadering, die meer gericht is op preventie en een actieve naar buiten gerichte corporatie.
Harry Vlaar