Meer weten?
Robert vertelt je er graag meer over
06 53 23 39 30
Het spel is op de wagen: solidariteit tussen corporaties wordt steeds concreter. Het gewijzigde saneringskader laat er geen misverstand over bestaan: de lokale volkshuisvestelijke prioriteiten worden meer vanuit landelijk kader gestuurd, het Aw gaat monitoren (met duidelijk ‘toezichthoudend’ element daarin) en als een corporatie het financieel niet aankan, moeten ze dan verkopen of fuseren? Minder doen dan volkshuisvestelijk nodig is, is geen optie. En wellicht verwoordt Robert de Heer het nu iets stelliger dan hoe het tot nu toe gebracht wordt, maar de trend is duidelijk. Wat moet je hier als corporatie mee?
Reken niet teveel op de overheid
Robert vertelt: "Ik hoor dat corporaties hopen dat de overheid bijspringt, nu de maatschappelijke opgave groter is dan de financiële polsstok van corporaties. Ik ben het er principieel mee eens. Om mevrouw Van Vroonhoven te parafraseren: “Ik zeg 2 woorden: “Grondwet, artikel 22, dus dat lijkt me duidelijk” 😉. Tegelijk, de overheid heeft zijn eigen uitdagingen. Hoe lang duurde het voordat de verhuurderheffing afgeschaft werd? Elf miljard euro verder was het zover, maar wel in ruil voor een fiks verhoogde opgave.
Ik denk dus niet dat de overheid bijspringt voordat ze zien dat corporaties zelf aan slag gaan, namelijk met:
Duurzaam prestatiemodel
Hoeveel geven corporaties uit aan onderhoud? Hoe hoog is de huur? Wat zijn de bedrijfslasten? De benchmark ligt er en wordt door menig corporatie al als norm gebruikt: waarom zouden wij meer uitgeven dan gemiddeld? Ik kan me zomaar voorstellen dat de rijksoverheid ook zo naar corporaties kijkt. En dat corporaties ook zo naar elkaar kijken: waarom zou ik bijspringen, terwijl jij jezelf een ruimer bemeten organisatie en je huurders een lagere huur cadeau doet?
Wie wil je zijn?
Wat reken je tot je opgave als corporatie? Kijk je bottom-up: hoe ben ik ontstaan, voor wie ben ik dus op aarde? Of kijk je top-down: hoe kan ik een maximale bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgave? Hoe lokaal of nationaal kijk ik? Beide kijkrichtingen zijn gerechtvaardigd, maar het bottom-up kijken vergt steeds meer uitleg. Beide richtingen vragen bezinning en voorbereiding. Hoe beweeg ik richting een duurzaam prestatiemodel, ook al besluit ik dat ik met mijn opgave zoveel mogelijk lokaal inzet? Niets doen is risicovol."
Robert de Heer