De droom om domeinoverstijgende opgaven te realiseren

Bij Vannimwegen dromen wij wel eens over kleine organisaties die alleen maar bezig zijn met de uitvoering van de ontwikkeling van een wijk/stadsdeel of met de realisatie van woonvormen voor ouderen. Zo’n heerlijke, handzame organisatie met een glasheldere opdracht, met eigen middelen om te doen wat gedaan moet worden. Waar professionals en vakmensen werken die dicht bij de praktijk staan. Professionals die je tegenkomt bij gemeenten, corporaties, de zorg of welzijn; maar dan samen in één organisatie. Een tijdelijke organisatie die juichend en met applaus opgeheven wordt als de klus geklaard is.


Dat wensen wij al die hardwerkende professionals toe, want hun werk is behoorlijk uitdagend.

18 oktober 2024

Waarom is domeinoverstijgend werken zo lastig?
Al die organisaties hebben een eigen bestaansreden met bijpassende opdracht, andere besturingssystemen, besluitvormingsprocessen, toezichts- en governance criteria, financieringsstromen, risicomanagementcriteria, werkwijzen, personele uitdagingen, kennis en ervaring, jargon en cultuur.

De uitdaging wordt nog complexer door externe factoren, denk aan wet- en regelgeving. Zo worden over heel wat van onze (spoor)wegen gevaarlijke stoffen vervoerd. Vanwege de risico’s moeten omwonenden “zelfredzaam” zijn, stelt de Omgevingswet. Maar wat doe je met bewoners bij wie de zelfredzaamheid afneemt als ze daar al wonen? Wie signaleert dit? En wie besluit dat het niet langer verantwoord is? En wie is bij machte om te beslissen dat bewoners dan moeten verhuizen? Het vraagt om bijdragen aan en samenwerking tussen alle domeinen.

Er zijn voorbeelden te over van organisatievormen, werkwijzen en regels waarover we ons allemaal verbazen. Toch zijn ze niet slecht. Ze hebben ons vaak lange tijd gediend en ook veel heeft gebracht. Maar ergens zijn ze in de weg gaan zitten. Vaak omdat onze opgaven, ambities en opvattingen gaandeweg veranderden.

Tussen droom en realiteit...
Dromen is gezond, maar enig realiteitsgehalte ook. Verandering verloopt vrijwel nooit rechtstreeks van oud naar nieuw. Er is een tussenliggende periode waarin je samen moet zoeken naar nieuwe vormen en wegen. Dat gaat vaak gepaard met de nodige wrijving. Wij helpen bij zulke transities in rollen als kwartiermaker of proces- en gespreksbegeleider om de oorzaken van problemen snel te identificeren, kwalificeren en een effectieve aanpak te vinden. Daarmee verandert vaak de sfeer en groeit vertrouwen; in elkaar én in de slagingskans van “de klus” die geklaard moet worden.

De regels en de rek
Wij zijn ook thuis in zogenoemde rekstrategieën. Daarmee bedoelen we ruimte zoeken om te doen wat nodig is, met respect voor de bedoeling van de regels. Dat kan vele vormen hebben. Een concreet voorbeeld is werken met deelbesluiten, wat goed werkt als het onmogelijk is om vooraf op alle vragen antwoorden te vinden. Dat begint met een intentie, waarna we helpen om te bepalen wat de volgende stap is in het proces en welke vragen daarbij horen. Zo ontstaat beweging terwijl je toch zorgvuldigheid borgt.

Wij kennen een hoop van zulke strategieën en weten wanneer ze toe te passen. En omdat wij geloven dat delen leidt tot vermenigvuldigen, delen wij succesvolle toepassingen van zulke strategieën met anderen die voor vergelijkbare opgaven staan. Met werkateliers, kennislabs of andere creatieve vormen.

Nienke van Wissen van Veen

Meer weten?

Nienke vertelt je er graag meer over

06 28 16 12 73

n.vanwissenvanveen@vannimwegen.nl