Meer weten?
Erik-Jan vertelt je er graag meer over
06 55 36 18 60
Iedereen heeft recht op hetzelfde. In het organiseren van participatie is dat in Nederland vaak een vanzelfsprekende regel. In Marseille leerden we dat persoonlijk aanpakken effectiever is.
Fysiek vernieuwen koppelen aan sociale steun in de rug. Dat is het geheim van een snelle sloop van flats in de Banlieue van Marseille. De aanpak begint met contact. Een duo van ‘operateurs social’ trekt huis aan huis langs. Legt contact met zittende bewoners en verkent hoe de bewoner ervoor staat. Waar nodig en mogelijk helpen ze bewoners een handje. Problemen met kinderen, drugs, schulden, uitzichtloze armoede, werkloosheid, trauma’s? De 'operateurs social' openen hulplijnen, bemiddelen, springen bij, lossen op.
Wederkerigheid
Als het contact duurzaam is en de bewoners ervaren dat ze kunnen rekenen op de operateurs, vragen zij wat terug: “Hebben we je goed geholpen? Ja? Wil je ons dan ook helpen? We hebben je woning nodig, maar we gaan je natuurlijk aan een andere woning helpen. Dat doen we net zo goed als we je tot nu toe hielpen.”
De methode werkt verrassend goed en slaat veel vliegen in één klap. Bewoners krijgen een kansrijke impuls hun problemen duurzaam op te lossen. Het vertrouwen tussen burger en overheid groeit én het slopen of renoveren van flats vindt in rap tempo plaats.
Waarde van eerlijkheid
Toen we hoorden van deze methode was onze reactie heel Nederlands. “Ja maar dat is toch niet eerlijk…”. De 'operateurs social' nodigden ons uit om dat begrip ‘eerlijkheid’ opnieuw te wegen. Hoe eerlijk is het dat wij wel voldoende sociaal vaardig zijn en anderen niet. Hoe eerlijk is het dat zittende bewoners in onzekerheid moeten wachten op de weerstand van een enkeling? Wat is de waarde van de geboden duurzame en snelle oplossing?
Huisbezoeken
Het bezoek leidde bij ons tot experimenteren met het inzetten van huisbezoeken. Arwon (voorloper van Alwel) ging met ons het experiment aan. Het leidde tot het boek “Dat is koffie, de impact van persoonlijke klantgesprekken”. Ook wij doen de ervaring op dat het aangaan van een persoonlijke relatie de planvorming flink versnelt. Het leidt bovendien tot een andere, diepergaande betrokkenheid van medewerkers bij hun klanten. Kennismaken met de nood van een individueel gezin, maakt het makkelijker om een uitzondering op bestaande regels te maken. Maatwerk wordt ineens vanzelfsprekender als je persoonlijk ziet wat de ongewenste effecten van beleid kunnen zijn. Inmiddels behoort het doen van huisbezoeken tot het standaardrepertoire bij menig woningcorporatie.
Erik-Jan Hopstaken